Tőzsde live

Tudnivalók és hírek trédereknek

2017.03.10

Már több éve hódolok az online kereskedés gyakorlatának és én is, mint oly sokan az alacsony kamatok miatt kezdtem el más befektetési forma után nézelődni. Ki ne akarná gyorsan gyarapítani vagyonát, pont egy ilyen hirdetésre kattintottam, amikor először találkoztam a modern tőzsdei szoftverekkel. Nem szabad bedőlni, nem lesz gyors és lehet, hogy sokáig nem gazdagodás lesz belőle, mindenki megfizeti a tanulópénzt! Ebben a cikkben a kezdőknek szeretnék pár jó tanácsot adni, hogy miképp kerülhetik ki az amúgy kikerülhető buktatókat.

1. Ne kereskedj olyan cégnél, aki kiemelkedő kamatokkal, túlzott bónuszokkal és gyors meggazdagodással csalogat!

Sajnos nemrég Magyarországon több ügyfél is áldozatául esett a brókerbotrányoknak, voltak nagy cégek, mint a Questor, a Budacash, amelyek felügyeleti hiányosságok miatt teljesen szabályellenesen működhettek és voltak kisebb ciprusi külföldi brókerek, amelyek szintén a laza korlátok miatt okoztak kárt. Első jó tanács, sose dőljünk be a túlzott hozam kínálatnak, ma Magyaroroszágon a legjobb alap a Citadella, amely 11%-os éves hozamaival a maximumot nyújtja, így egy 20-30%-os ajánlat már elég gyanús lehet.

De, ha ez sem elég nézzük, meg ki felügyeli az intézményt és ki a kártalanítási alap, ha csődeljárásra kerülne a sor, ha valami egzotikus országot látunk, akkor tudjuk az az egyik leggyengébb korlát egy brókercégnek.

Hogyan válassz brókercéget>>

2. Tanuld meg kezelni a kereskedési platformot!

Rengetegszer fordult elő velem is, hogy nem oda nyomtam, ahova kellett volna, figyelmetlenség, kapkodás vagy éppen a számítógép, okoseszközök ismeretének hiánya. Nem szabad beleugrani, tessék a demó számlán kísérletezni minimum 3 hónapig! Ha új indikátort vagy expertet szeretnénk kipróbálni, azt sose valós számlán tegyük! Hiába reklamálok majd a brókercégnek, hogy de én nem akartam meg véletlenül nyomtam meg, nem fogja érdekelni látja a naplóban, hogy mi nyomkodtuk a platformot vagy egy robot.

Metatraderes felhasználók – többszörös zárás ha nem tudod mit jelent ne kattints rá, ugyanis ha mindkét irányban van pozíciód egy adott eszközön (hedge) mindkét tranzakciót vagy többet be fog zárni egyszerre!

3. Nem is érte el a stoppomat a jegyzés, a bróker meg kicsukott!

A másik nagyon gyakori probléma a kezdők körében, sokan nincsenek tisztában a pozíciók mechanizmusával, nem értik hogy mi a spread vagy a pip, esetleg a margin de már valós pénzzel kereskednek. Érdemes megjegyezni, hogy az árfolyamoknak van egy BID (vételi) és ASK (eladási) szintje, a kettő különbsége a spread (brókerdíj). Mint a pénzváltóban én mindig a rosszabb árfolyamon fogom megkapni az üzletet. Amit érdemes tudni, hogy a platformoknál előfordul, hogy alapból csak a vételi árfolyamot mutatják, az eladásit nem, így sokan azt hihetik hogy short pozícióik stopjai úgy teljesülnek, hogy azt a jegyzés el sem éri, pedig eléri, nézzük csak:

  • Vételi pozíció: mindig eladási szinten (ASK), magasabb nekem rosszabb szinten nyílik és mindig vételi (BID) árfolyamon realizálódik, záródik így fizetem ki a spread-et a brókerdíjat nyitáskor és záráskor is
  • Eladási (SELL) pozíció: mindig a vételi (BID), nekem rosszabb alacsonyabb szinten nyílik és az eladási (ASK) szinten záródik.

Chart EURUSD., M1, 2017.03.09 12:40 UTC, X Financial Solution Limited.., MetaTrader 4, Real

  • Próbáljátok ki demóban!
  • Eladási szint beállítása: grafikonon jobb klikk – Tulajdonságok – Általános – Eladási szint megjelenítése
  • Nyissatok pozíciót és nézzétek meg hogy valóban azokon a vonalakon nyílnak és záródnak a tranzakciók!

 

4. Margin Call

Eddig tök jól ment a kereskedés, demón hagytam pörögni mínuszba a pozíciókat és úgy voltam vele, hogy majd lezárom ha pluszban lesznek, de most beléptem és elbuktam mindenem pedig nem is állítottam be stoppot és nem én zártam ki. No, ez lesz az “ülj le fiam 1-es” kategória. Jó dolog a tőkeáttét, mert hogy nem kell 100 000 eurókkal rendelkezzünk, ahhoz hogy tőzsdézhessünk, elég lesz a 100-ad vagy 200-ad része netán annál kevesebb is, ahhoz hogy elinduljunk. Mivel a bróker pótolja ki, a tranzakciókhoz szükséges letéti igényt, amit a pozíció nyitáskor be kell szolgáltatnunk, mint egyfajta fedezetet, margint ezért nem hülye és nem hagyja, hogy mi még hitelbe is trédeljünk a pénzén.

Biztos vagyok benne, hogy minden kereskedési szoftverben van egy terminál ablak, ahol követhetjük egyenlegünket (Balance), saját tőkénket (Equity), a fedezeti összeget (Margin) és a fedezeti szintet (Margin szint). Nos, ezek a számok nem csak díszként vannak a platformban.

Egyenleg = Betét +/- lezárt pozíciók értéke

Saját tőke = Egyenleg +/- nyitott (még nem realizált) pozíciók értéke

Margin = A kereskedett termékhez szükséges fedezeti letét, pozíció zárásig elkülönítve

Szabad margin = Saját tőke – Margin

Margin szint = (Saját tőke / margin)*100

Margin call: Bróker válogatja, hogy mikor aktiválódik a kényszerlikviditási mechanizmus sokaknál akkor, ha a margin szint 30% alá csökken ekkor már nem áll rendelekezésünkre elég pénz a pozíciók tartására ,így brókercégünk kénytelen zárni veszteséges pozíciónkat, kezdi a legnagyobb veszteséges short (SELL) megbízással és mindaddig folytatja, amíg nem lesz elegendő összeg a számlánkon.

Itt megjegyezném óriási felelőtlenség és tudáshiány szükségeltetik, ahhoz hogy valaki engedje a számlájának, hogy elérje ezt a szintet!

5. A tőkeáttételes kereskedés magas fokú kockázattal jár és a veszteség meghaladhajta a befizetések mértékét!

Olvashatjuk már több vállalat oldalán is, ezt valószínűleg a felügyeleti szervek kényszerítették rá a cégekre meg annak érdekében, hogy az embereket védjék saját maguktól és, hogy a kártalanítási alapot védjék attól, hogy felelőtlen emberek pénzét véletlenül se kelljen őrizze az alap. Mit jelent ez? Még mindig vannak cégek, ahol 5 perc alatt nyithatunk egy személyi segítségével számlát, megsúgom nem ezek lesznek a megfelelően szabályozott vállalatok, hanem inkább a hiányosággal rendelkező egzotikus barátaink, ahol foghatják a pénzedet és futás. Minél nehézkesebb egy számlanyitás és minél több dokumentumot, adatot kérnek tőled, annál inkább próbálnak megbizonyosodni arról, hogy valóban neked való-e a magánbefektetés.

Brókercégek összehasonlítása>>

Veszteségeid meghaladhatják tőkédet, aki erre képes az még annál is hanyagabb aki margin call-t kap, ez ugyanis felér egy dupla margin call-al és egy témazáró 1-essel! Ki képes ilyesmire?

  • az aki alacsony margin szint mellett piaci nyitva tartás után (hétvége, határidős indexeknél nap vége) is benthagyva tranzakcióját vagy pozícióit, vígan nem foglalkozik a történettel
  • Dehát van margin call, véd a kényszerlikviditás, nem?
  • Nem, mivel a kényszerlikviditás akkor kapcsol be, ha talál árjegyzést azon a szinten, ahol 30%-alá süllyedne a margin szint, ebben az esetben ha piaci újranyitásnál rés keletkezik és lejjebb talál csak jegyzést a margin call, akkor bizony mínusz is keletkezhet a számlánkon és fizethetünk.
  • példa: a Dax index egy olyan eszköz, ahol sokszor kialakulnak rések kinyitás után (ilyenkor megugrik az árfolyam és hagy egy hézagot maga után), tegyük fel hogy volt egy sell (eladási) megbízásunk a piros szaggatott vonalnál, bent hagytuk a tranzakciót 2017. február 28-án, mert maximum megfogja a margin call…hát nem fogta, meg a piac újra kinyitott ráadásul réssel, átugrotta a kényszerlikviditási szintet és jóval rosszabb szinten csukott ki

Chart DE.30., M30, 2017.03.09 13:08 UTC, X Financial Solution Limited.., MetaTrader 4, Real

5+1 Görgetés

Sokan teljesen természetesnek veszik a devizapárok után az indexeknél, hogy nincs napi swap (kamat), igenám de van görgetés negyedévente ráadásul ez egy magasabb költséget is szülhet. Mi is az a görgetés?

A CFD instrumentumoknak lejárati idejük van. A CFD-k kereskedés időtartama nem egyezik meg a lejárat dátumával, így a CFD-k, (a lejárati dátum előtti utolsó) adott időszakban, átgörgetődnek a mögöttes termék következő határidős árának megfelelően. Ez az eljárás lejárati rollover néven vagy görgetésként ismert. Ha a két határidős ár lényegesen különbözik, egy korrigáló összeggel terhelik vagy növelik azt jóváírják vagy levonyja a bróker a számlánkon, a lejáró CFD-re nyitott pozíciók számától függően. A korrigálás összege a “Rollover (Swap) költségek”-nél fog megjelenni.

Ez a módszer vállalatonként eltérő, van olyan cég aki a határidő lejártával lezárja azt az eszközt a platformunkban rajta az összes kereskedésünkkel és nem számlázza ki az árak közötti különbséget. Van olyan cég (ami szerintem jobb), ahol nem zárjál le a pénzügyi instrumentumot, mehet rajta tovább a kereskedés, de akkor levonhatnak vagy jóváírhatnak egy nagyobb swap költséget.

Fontos! Görgetéseknél az esetek nagy részében rés keletkezik!