Tőzsde live

Tudnivalók és hírek trédereknek

2017.03.09

Elöször is érdemes azzal kezdeni, honnan is származik a tőzsde szó?

Magyarországon még a nyelvújításkor alakult ki ez a kifejezés, a régi “marhakereskedő”, tőzsér szó tövéből, ehhez pedig csak hozzátettek egy helységet jelző képzőt. Más országokban például a németeknél a Börse (jelentése: pénztárca) szóból ered, a franciáknál is hasonlóan a bourse kifejetésből származtatják. A tőzsde maga vásárokból alakult ki, ahol mindig volt valamilyen áru, a különbség viszont ott rejlik, hogy a tőzsdén sose volt áru. A tömeges üzletkötések miatt a fizetési eszköz és az áru oldalán is helyettesíthetőség alakult ki. Az első tőzsde Antwerpenben jött létre. Itt már különböző nemzetiségű kereskedők is összejöhettek rendszeresen üzleteket kötni. 1531-ben hatalmas tőzsdepalotát is épített a város, amely azután hosszú időre a többi épület etalonjává vált. Az amszterdami tőzsde a Holland Kelet–Indiai és a Nyugat–Indiai Társaság részvényeinek adásvételével emelkedett fel a legjelentősebb intézménnyé.

Tudjuk-e egyáltalán mi magyarok hogy mi a tőzsde? Tényleg ekkora szitokszó?

Erre egy jó felmérést adott a GazdaságTV riportja, amelyben több utcán felbukkanó embert kérdeztek meg, több-kevesebb sikerrel.

Jól kivehető, hogy sokan félnek már csak a kifejezésektől is, pedig Amerikában már több 10 éve sokan saját kezükbe veszik megtakarításaik egy részét és mernek saját döntések alapján kerskedni akár online felületen keresztül is.

Mi történik egy tőzsdén?

Az évek során a BÉT működési feltételei, szervezete, funkciója is sokat változott. Az első kereskedési terem a Váci utcában volt, majd 1992-ben került át a Tőzsde a Deák Ferenc utcai patinás épületbe. Az azonnali piacot tekintve a tőzsdetermi, nyílt kikiáltásos kereskedés – részleges elektronikus támogatással 1995-ig folyt. Ekkortól már az értékpapírok kereskedése mind a kereskedési teremben mind távkereskedési rendszerben folyt egészen 1998 novemberéig, amikor is az új immár teljes mértékben távkereskedési rendszer MultiMarket Trading System (MMTS) bevezetésre került.

Régen kikiáltásos kereskedéssel pörögtek a számok és az ügyletek és csak a brókerek végezhették az üzetek, ügyletek kötését. Ma már más a helyzet nem kell besétáljuk sehova, már telefonon sem szükséges megbízásokat adni, több vagyonkezelő vagy kereskedési szolgáltató online kereskedési felületeket biztosít számunkra, ahol elláthatjuk ezt a feladatot.

Lássuk a másik videót, hogy mi is a kapcsolat akár az esődleges és a másodlagos piacok között.

Mára teljesen megújult a befektetések világa, az idő a legfontosabb tényező és a hiánycikk az embereknél, éppen ezért jó hogy már otthonainkból is elérhetünk olyan börzéket, befektetési termékekeket amelyeket korábban csak nagyon drágán, nagyon körülményesen vagy egyáltalán nem használhattunk. Több brókercég közül választhatunk, amelyek között érdemes is részletesen körülnézni. Készítettünk is egy jó összehasonlító cikket, amelyben azt is megírjuk, hogy mire érdemes figyelni. Árulkodó tényező, ha egy vállalat a gyors meggazdagodást hirdeti a tőzsde fényében, érdemes tisztában lenni ugyanis azzal a ténnyel, hogy mint mindenhol itt sincsen ingyen pénz és nincs könnyű és gyors meggazdagodás! Ami viszont biztos hogy van, rengeteg kihívás, sok tanulás és fejlesztés, továbbá kelleni fog sok türelem és gyors felismerés. Ebben a szakmában is a jó szakember holtig tanul és “aki lemarad az kimarad”…

Mik a reális célok?

Egy tavalyi felmérés alapján (2016) a jelenlegi magyarországi alapkamat mértéke mellett (0.9%) a legjobb alapkezelő abszolút hozama egy évre 11% volt az utána következő csupán kicsivel több, mint 6 százalékot tudott teljesíteni. Kérdés, ha a legjobb befektetési szakemberek ennyit tudnak egy év alatt, mi miért nem elégedünk meg ezekkel a számokkal? Válasz, mert mohók vagyunk és ezt ha tőzsdézni szeretnénk minél hamarabb le kell küzdeni!

Mennyit fektessek be?

A másik nagy kérdés, amire mindig azt szoktuk mondani, hogy természetesen minél nagyobb az egyenleg annál nagyobb a mozgástér és kevésbé feszített a fedezeti szint (ezekről később írunk részletesebben). Jó kezdő összeg lehet az 1.000.000 HUF, ennek ellenére ma már 10.000 forinttal is ki lehet próbálni a kereskedést, de az inkább a szerencsjáték kategória lesz. Továbbá az is fontos, hogy sose olyan pénzzel kereskedjünk, amely kenyérre vagy a gyerek taníttatására kell! Mindig olyannal induljunk neki amelynek a gyors 10-20%-os mérséklődése nem fog fájni, mert megtörténhet, hogy pár nap alatt akár az egész összeget elbukjuk ha túl vakmerőek és mohók, figyelmetlenek vagyunk.

Ettől függetlenül nem kell a tőzsdére úgy gondolni, mint a gonosz Palpatine szenátorra, aki hátulról a lelkünket is képes elvenni. Komolyan kell venni, folyamatosan követni kell, rengeteget áldozni a megfelelő kockázatkezelés kifejlesztésére és kicsit az életünk részévé is kell váljon. Ma már egyszerű gyakorolni, akár valós pénz nélkül is, több brókercég is ajánl számunkra demó számlát, amellyel el tudjuk sajátítani a platformok kezelését és kicsit belekóstolhatunk a tőzsdézésbe ingyen és bérmentve bármilyen kockázat nélkül, játékpénzzel.

Sok szolgáltató oktatási rendszert is kínál, vannak kiemelkedők, amelyek tényleg elég profik, de érdemes vigyázni, mert van több kókler is akik csak a tanfolyam árát zsebelik be és semmi olyat nem adnak amelyre az interneten nem bukkannánk rá. Érdemes végignézni, az XTB-nél sok jó tartalomra bukkantunk  díjmentesen is, például a youtube csatornájukon, rövid oktató videókat nézhetünk vagy akár régebbi teljes kurzusokat  vagy élő webináriumokat pörgethetünk vissza. Továbbá jónak tűnik még az Admiral oktatói panelje is, csak nekünk ott egy kicsit túl értékesítés szagú a performance.

Lezárásként pedig elmondjuk, hogy mennyit is lehet a tőzsdén keresni, mint minden ez is egyén függő ha valaki szinte semmit nem hajlandó kockáztatni az nem sokat fog profitálni, de az mégtöbbet bukhat aki túlságosan lazán kezeli a kockázatokat. Az a jó kereskedő, aki 1 év tanulással megfelelő startégiával éles piacra lép ott megtartja a tőkéjét minimum fél évig és ha havonta 1 százalékot bezsebel haladóvá válik.

Lehet ennél többet is, volt már olyan hónapunk, hogy 15%-ot is profitáltunk, de volt olyan hónap is hogy ugyanezzel a startégiával erőltetéssel és nagyképűséggel 20%-ot visszaengedtünk. Ha valaki arra adja a fejét, hogy saját kezébe veszi befektetései egy részét és a tőzsdén próbálkozik, akkor mindig tudnia kell elégedetnek lenni, Magyarországon a tréderek 77%-a még mindig masszívan veszteséges ezen befektetési formából. Azok válhatnak profitos kereskedővé, akik komolyan és erős kitartással, türelemmel és kockázatkezeléssel alázatosan alakítják startégiáikat.

Van egy egészen ígéretes elemző srác az egyik cégnél, aki minden élő előadás alatt meglépett kereskedést megmutat és összegez egy kereskedői oldalon. A Devizareggelik már azoknak lehetnek előnyösek, akik technikailag felkészültek, de fundamentálisan még tágítanák ismeretüket, Balogh Balázs minden hétfőn és csütörtökön szerintük elég jól összeszedi a piaci helyzetet és látszik a kereskedésein, hogy már 7 éve valós piacon saját megtakarításának egy részével kereskedik.

A tőzsde nem Palpatine szenátor, hanem egy lehetőség, nem lehet mindenkiből jó tréder, de jó villanyszerelőből, autószerelőből és fodrászból is kevesebb van, mint rosszabb. Azoknak a fanyalgóknak pedig ne dőljünk be akik ahhoz a 77%-hoz tartoznak és mindig más a hibás a saját döntéseik miatt és nem merik bevallani, hogy valóban én tőzsdéztem én hoztam a döntést, elbuktam.

Ha tehetjük érdemes élni a lehetőséggel, mert ha jól csináljuk, akkor több is kisülhet belőle, mint havi 1-2%, de nem lesz mindenkiből egyből Warren Buffet vagy André Kosztolány.