Tőzsde live

Tudnivalók és hírek trédereknek

2017.09.19

Mi az a Bitcoin?

Az elmúlt hetekben sokan felkaphatták fejüket arra, hogy sokan olyan szavakat használnak, hogy Bitcoin vagy kriptovaluta. Alapjában véve a Bitcoin az első decentralizált digitális pénz, amelyet az interneten keresztül továbbíthatunk. A kriptovaluták elég sok előnnyel rendelkeznek más fizetőeszközökkel szemben. Közvetlenül adhatunk Bitcoin-t bárkinek az interneten, anélkül hogy köztes intézmény kapcsolódna be a kereskedésbe.

Nincs bank, nincs más közvetítő intézmény sem, így jóval olcsóbban indíthatunk tranzakciót. Az elmúlt időszakban már több ország is elfogadja a virtuális fizetőeszközt, sok országban használható, ráadásul mivel nem kell semmilyen feltételnek megfelelni (nincs bankszámlaszerződés) senki nem fagyaszthatja be a számlánkat.

Hogyan történik ez a gyarkolatban?

Már említettük, hogy sok országban elfogadott fizetőeszköz, így számos váltóhely létezik, ahol Bitcoin-t vehetünk vagy adhatunk el, euróért, dollárért vagy akár egyéb devizájért is. Rendelkezünk egy digitális pénztárcával is, amelyben a kriptovalutát tarthatjuk, ehhez hozzáférhetünk számítógépünkön vagy bármilyen mobileszközön. A Bitcoin-t olyan egyszerűen elküldhetjük, mint egy emailt és bármit vásárolhatunk vele, ha a szolgáltató elfogadja hivatalos fizetőeszközként. A Bitcoin peer-to-peer hálózaban működik, ami annyit tesz, hogy minden felhasználó része az úgynavezett Bitcoin Banknak.

Bitcoin bányászat

Vannak felhasználók, akik nem csak azzal segítik a rendszer fenntarthatóságát, hogy használják, ellenőrzik a tranzakciókat, hanem bányásszák is a Bitcoin-t. Természetesen nem csákánnyal és nem fizikai terméket hoznak a felszínre, hanem szuper számítógépekkel matematikai számításokat oldalanak meg, cserébe Bitcoin a fizettségük és a folyamattal segítik a kibocsátást. Mivel nincs jegybank a rendszer mögött, nincs kibocsátó ezért a Bitcoin érméket maximalizálták. A legfrisebb információk alapján körülbelül 21,000,000 kerül létrehozásra 2140-ig. Most úgy 16,500,000 bitcoin van forgalomban, és a következő ütemekben lassulni fog a kibocsátás. Ez is teszi annyira népszerűvé az érméket, mint az aranyat, véges a termék!

Mennyit ér egy Bitcoin? – Bitcoin a tőzsdén

A nagy népszerűség miatt, több országban is létrehoztak kriptovaluta tőzsdét, így több formában is lehet a digitális valuta árfolyamára spekulálni. Óriási forgalommal kereskednek a Bitcoinnal a tőzsdéken, jelenleg 4000 dollár környékén jegyeznek 1 Bitcoin érmét.

Több bróker is foglalkozik már Bitcoin és más kriptovaluták árjegyzésével, ahol kereskedhetünk is az árfolyamukkal. A brókerek listáját megtekintheti oldalunkon, ezek közül az XTB bizonyult a legjobban szabályzott és legmegbízhatóbb cégnek, ahol a kriptovaluták elérhetőek.

Élő Bitcoin árfolyam és kereskedés>>

Több részletes elemzést is olvashatunk a Bitcoin-ról, hol van a vége, mennyit ér valójában, tényleg csak egy lufi-e vagy éppen azt, hogy mennyit fog érni 1 év múlva? Az egyik tőzsdei vállalatcsoport is kiadott egy ingyenes ebook-ot, amelyben megtekinthetjük hogyan lehet kereskedni a kriptopénzekkel, bármely eszközről, akár otthonról. Továbbá kiadtak egy elemzői riportot is, amely összegyűjti néhány nagyágú javaslatát az árfolyammal kapcsolatban.

 

Például olyanok is megszólaltak, mint

Kay-Van Petersen, a Saxo Bank-tól – 100,000$  2027-re

 

“Petersen előrejelzése az egyik legizgalmasabb, hiszen az elkövetkező tíz évben közel 40% -os hozamot feltételez, még az aktuális Bitcoin áron képest is. Petersen úgy véli, hogy a titkosított pénznemek egy évtized alatt a teljes deviza kereskedési volumen 10% -át fogják felvenni (napi több mint 5 trillió dollárt), és a Bitcoin élvezheti ennek a pitének a harmadát. Megjegyzi, hogy a Bitcoin esetében a napi kereskedés volumene jellemzően a tőkésítés 10% -a, és ez a csúcsot 1,75 trillió dollárra emeli. Ne feledjük, hogy Petersen nem állított fel olyan feltevéseket, amelyek jeleznék, hogy a titkosított pénznemek miért érnék el ténylegesen ezt a kereskedési szintet, ezért ismét óvatosnak kell lennünk ezzel a fajta értékeléssel.”

Forrás: XTB Research