Tőzsde live

Tudnivalók és hírek trédereknek

2017.03.30
Kereskedési módszer

Mindenki a tökéletes stratégiát hajszolja, aki már egy kicsit beleszagolt a tőzsdézésbe. Abban mindenképp ki lehet egyezni, hogy kétfelé lehet osztani a kereskedési elemzési módszereket. Van a fundamentális oldal és a technikai elemzés, sokan veszekednek rajta, hogy melyiket érdemes használni, véleményem szerint olyan ez, mint a borsó meg a héja, egyiket sem érdemes elhagyni. Minkét oldal megfigyelése fontos, amíg a technikai elemzést gyorsan és könnyedén el lehet sajátítani, de attól még folyamatosan finomítjuk, a fundamentális megfigyelések kicsit nehezebbek, hiszen igényelnek némi közgazdaságtani ismereteket.

Fundamentális elemzés

 1. Kereskedési módszer – Fundamentális viszonyok felmérése

Fundamentális elemzésnek tekintjük a különböző makroadatok vizsgálatát, monetáris és fiskális politikai lépések hatásának áttekintését és minden az adott ország vagy kontinens által közzé tett hír, esemény követését. Ma a legfontosabb fundamentális háttér a tőzsdéken, a legnagyobb jegybankok tevékenysége, az alapkamat alakulása és a politikai kockázatok felmérése.

Példa: Ma Magyarországon rekord alacsony alapkamat mellett pörög a gazdaság (0.9%), a Magyar Nemzeti Bank 2012 augusztusa óta lazított a monetáris kondíciókon. Lássuk mi történt a forinttal:

Forrás: xStation 5

Alapkamat alakulása Magyarországon 2012-től napjainkig:

Hungary Interest Rate

Jól látható, hogy a hazai fizetőeszköz a dollárral (kék-fehér) és az euróval (piros-zöld) szemben is gyengülésnek indult. Miért gyengíti a kamatvágás az adott ország devizáját?

Kamatcsökkenés hatásai:

 • Olcsóbban tudnak hitelhez jutni a bankok.
 • A kereskedelmi bankok kedvezőbb kamattal tudnak hitelt nyújtani a lakosságnak.
 • Csökkennek a megtakarítások.
 • Több pénz lesz a gazdaságban.
 • Gazdasági növekedés.
 • Inflációnövekedés.
 • Csökken a kereslet az állampapírok iránt.
 • Gyengül a forint.
 • Forint hitelnél ahol a jegybanki alapkamat a mérvadó csökkenni fog a törlesztő részlet

  (forrás: http://eloszto.blog.hu)

Ezzel ellentétben, mi történik, ha egy jegybank elkezdi emelni az alapkamatot? Tudunk erre is példát mutatni és nem is kell sokat visszamenni az időben. 2016 december, az amerikai jegybank megkezdi szigorítását, sőt már 2014 márciusában elmondta Janet Yellen (Fed elnök), hogy kivezetik a pénznyomtatást és rá 6 hónapra emelhetnek a kamaton Amerikában.

Kamatemelés hatásai:

 • Drágábban jut hitelhez a kereskedelmi bank a jegybanktól.
 • A kereskedelmi bankok drágábban tudnak hitelt nyújtani a lakosságnak.
 • Nő a megtakarítási hajlandóság.
 • Kevesebb pénz lesz a gazdaságban.
 • Gazdaság lassulása.
 • Infláció csökken.
 • Nő a kereslet az állampapírok iránt.
 • Erősödik az ország devizája.
 • Dollár hitelnél ahol a jegybanki alapkamat a mérvadó emelkedni fog a törlesztő részlet. (forrás: http://eloszto.blog.hu)

Dollár alakulása a szigorítások megkezdésétől:

Jól látható, hogy a zöldhasú komoly erősödésen ment át az elmúlt években és továbbra is a markáns szinteken tartja magát az euróval szemben.

Az amerikai alapkamat alakulása 2013-tól napjainkig:

United States Fed Funds Rate

Úgy gondolom elég szemléletes példa volt, miért is nem szabad elhagyni a fundamentális elemzést és ez csak egy szempont volt ezen módszeren belül, amit ha figyelmen kívül hagyunk több hétig, hónapig is rossz irányba állhatunk.

Technikai elemzés

Rendkívül színes a paletta ezen a téren, használhatunk trendvonalakat, idősíkokat, gyertya formációkat, mozgóátlagokat, osztcillátorokat, egyéb indikátorokat.

2.1 Kereskedési módszer – Gyertyák

A technikai elemzés gerince, az árak gyertyákat rajzolnak, a gyertyák alakzatokat alkotnak, azok pedig trendeket alakítanak ki.

forrás: XTB oktatás

Bővebben a japán gyertyákról a következő videóban tanulhatunk:

2.2 Kereskedési módszer – Idősíkok

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy te milyen idősíkon kereskedsz? A válasz egyszerű, minden idősíkot figyelek és egy idősíkot használok belépésre. Rengeteg időintervallum létezik, a leggyakoribbak az M1, M15, M30, H1, H4, W1, MN, egypercestől a havi grafikonig mindent megnézhetünk. Fontos! Minél alacsonyabb az idősík annál bizonytalanabb a technikai elemzés, míg az M1 grafikonon szó szerint percenként változnak az irányok, trendek, addig az órás charton már stabilabbak a technikai elemek.

3. Kereskedési módszer – Trendvonal

Nem mindegy, hogy emelkedő trendben esésre próbálunk meg kereskedni, vagy trendirányba emelkedésre játszunk. Tudni kell, hogy egy erős trendben hosszabb ideig tartanak a trend irányába folyó mozgások, míg a korrekciók csak időszakosak, addig a pontig amíg meg nem törik a folytatólagosság. (Típusok: Emelkedő, Csökkenő, Oldalazó)

Példa: Egy emelkedő trendet látunk, jól kivehetőek a magasabb aljak és folyamatosan növekedő csúcsok:

Forrás: xStation 5 – Dax index származtatott eszköze (DE.30)

Ismerjük fel a trendeket, minél magasabb idősíkon fordul elő egy trend annál inkább fogható fel erős technikai elemnek és annál valószínűbb folytatódása, mint megtörése. Ebbe a kategóriába vehetjük a támasz-ellenállás szinteket is, amelyek azok a zónák, ahová többször csatlakozott a grafikon és gátként vagy támpillérként működött a kurzus életében.

Példa: Ha a grafikon a vonal alatt tartózkodik és többször emelkedésből fordította vissza a jegyzést, akkor ellenállásként tekintünk rá, ha alulról ad stabilitást, támasznak tekintjük a szinteket.

Amennyiben a támaszt vagy ellenállást megtöri az árfolyam, úgy átalakul, a támasz ellenállássá, az ellenállás támasszá.

4.Kereskedési módszer – Mozgóátlag

A Mozgóátlagokat különbözőképpen alkalmazhatjuk, sokak a különböző mozgóátlagok keresztezésére figyelnek, én inkább tulajdonítok nagy tekintélyt a támasz és ellenállások közelében felbukkanó mozgókra. Ezek a csomópontok, rendszerint erős belépést vagy kiszállást jelezhetnek. Jól kivehető, hogy az 55-56 dolláros szint olykor alulról volt segítség, illetve felülről ellenállásként funkcionált és ezt a mozgóátlagok is megerősítik. (Legnépszerűbb mozgók a 200-as, 100-as, 50-es)

Forrás: xStation 5

5.  Kereskedési módszer – Indikátorok

Nem hiába hagytuk a végére az indikátorokat, hiszen sokan esnek bele abba a bűnbe, hogy a régi módszerek sokszoros rögzítése nélkül, inkább indikátorokra bízzák magukat és csak azokra támaszkodva kereskednek. Ez egy hibás és felelőtlen megközelítése a tőzsdézésnek, persze szerencsés, ha majd valamire rá akarjuk fogni a buktákat, de sose szabad csak egy technikai eszközre bízni a sikert, mert kudarc lesz. Minél több elemet vegyítünk és azok által sokszor egybeesik egy szinttel az árfolyam, annál nagyobb jelentősége lesz annak a zónának.

Például: A korábbi támasz-ellenállás, ami egybeesett a mozgókkal, ott egy indikátor (RSI) is sokszor jelzett:

Forrás: xStation 5

Ha többet szeretnél megtudni az indikátorokról, itt sok mindent megtalálsz!